Vakmanschap

Met gegevensmanagement organiseer je het gebruik van gegevens zo dat ze veilig, betekenisvol, toegankelijk, deelbaar, bruikbaar, juist en rechtmatig zijn.

Maar hoe organiseer je dat?

Gegevens staan in verschillende systemen, in verschillende formaten, met verschillende rechten, verschillende betekenissen en vallen onder verschillende wetten. En toch moet de overheid wel verantwoording afleggen over het gebruik van gegevens. Welke keuzes hebben we gemaakt? Op basis waarvan? Kloppen die gegevens wel? Zo niet, wat doen we dan? Mogen we ze delen? Waar worden ze allemaal gebruikt?

Hoe krijg je dit allemaal in beeld?

In dit traineeship leer je welke methodes er zijn om gegevens goed te managen, hoe je die methodes toepast en hoe waardevol dit is voor heel Nederland. En dat niet alleen, je wordt samen met je medetrainees de trekker op het vakgebied gegevensmanagement. Daarom leren we je ook hoe je anderen overtuigt, hoe je bewustwording creƫert en hoe je nieuwe werkwijzen vastlegt in beleid.

Met jouw inzet gaan de JenV organisaties de komende jaren inzien wat de kansen zijn als we onze gegevens optimaal benutten. Zo wordt de overheid straks transparanter en betrouwbaarder als het gaat om het gebruik van gegevens.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over het vak kijk dan naar deze filmpjes waar Ronald Damhof meer vertelt over uitdagingen die je tegenkomt als je aan de slag gaat met gegevensmanagement.